kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ptysie z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na ptysie z bitą śmietaną. Pyszny deser dla całej rodziny. Z filiżanką aromatycznej kawy smakują wyśmienicie. Polecam.

Ptysie z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptysie z bitą śmietaną

Na ciasto :

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 75 gram masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • blaszka do pieczenia
  • papier do pieczenia

Na bitą śmietanę :

  • 200 ml śmietany 30 %
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ptysie z bitą śmietaną
Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy masło, sól i zagotowujemy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy około 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od garnka. 
Odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest lekko ciepłe dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( lub woreczka foliowego z uciętym rogiem ). 
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 
Upieczone ptysie kroimy na dwie połowy. 
Bita śmietana : schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, ponownie ubijamy. 
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem. 
Ptysie z bitą śmietaną
Masło i wodę rozpuszczamy razem w garnku.
Ptysie z bitą śmietaną
Do rozpuszczonego masła i wody wsypujemy mąkę.
Ptysie z bitą śmietaną
Do parzonego ciasta dodajemy po jajku i miksujemy.
Ptysie z bitą śmietaną
Śmietankę ubijamy i dodajemy cukier puder i sok z cytryny.

Tagi:

deser ciastka