Sposób przygotowania:
Ptysie z bitą śmietaną
Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy masło, sól i zagotowujemy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy około 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest lekko ciepłe dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( lub woreczka foliowego z uciętym rogiem ).
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Upieczone ptysie kroimy na dwie połowy.
Bita śmietana : schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, ponownie ubijamy.
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy około 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest lekko ciepłe dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( lub woreczka foliowego z uciętym rogiem ).
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Upieczone ptysie kroimy na dwie połowy.
Bita śmietana : schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, ponownie ubijamy.
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.