katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ptysie z kremem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ptysie z kremem budyniowym i truskawkami. Wszystkim ptyśki smakowały dzieciom tym małym i tym dużym.

Ptysie z kremem i truskawkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ptysie z kremem i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem i truskawkami
Wodę i masło stawiamy do gotowania. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę energicznie mieszając. Gdy ciasto odejdzie od brzegów, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mieszamy albo miksujemy. Ciasto wykładamy łyżką na przygotowaną blaszkę robiąc kopczyki. Pieczemy do zrumienienia ok 30 min w 180 stopniach. Przestudzone ptysie kroimy w poprzek mniej więcej na połowy.

Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osączamy.

Odlewamy trochę mleka a resztę stawiamy do gotowania. W odlanym mleku rozprowadzamy budynie, mąkę i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż masa będzie gęsta. Stawiamy do wystudzenia i miksujemy z masłem. Przygotowanym kremem napełniamy ptysie i obkładamy pokrojonymi truskawkami. Kładziemy troszkę kremu na truskawki i przykrywamy czapeczką. Lekko dociskamy i odstawiamy do schłodzenia. Można oprószyć cukrem pudrem.
Ptysie z kremem i truskawkami
Do ugotowanej i wystudzonej masy dodajemy jajka.
Ptysie z kremem i truskawkami
Ugotowany i wystudzony budyń miksujemy z masłem.
Ptysie z kremem i truskawkami
Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.
Ptysie z kremem i truskawkami
Na przekrojone ptysie nakładamy krem i obkładamy pokrojonymi truskawkami.
Ptysie z kremem i truskawkami
Ptysie przykrywamy czapeczkami i dekorujemy truskawką.