Sposób przygotowania:
Ptysie z kremem i truskawkami
Wodę i masło stawiamy do gotowania. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę energicznie mieszając. Gdy ciasto odejdzie od brzegów, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mieszamy albo miksujemy. Ciasto wykładamy łyżką na przygotowaną blaszkę robiąc kopczyki. Pieczemy do zrumienienia ok 30 min w 180 stopniach. Przestudzone ptysie kroimy w poprzek mniej więcej na połowy.
Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osączamy.
Odlewamy trochę mleka a resztę stawiamy do gotowania. W odlanym mleku rozprowadzamy budynie, mąkę i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż masa będzie gęsta. Stawiamy do wystudzenia i miksujemy z masłem. Przygotowanym kremem napełniamy ptysie i obkładamy pokrojonymi truskawkami. Kładziemy troszkę kremu na truskawki i przykrywamy czapeczką. Lekko dociskamy i odstawiamy do schłodzenia. Można oprószyć cukrem pudrem.
Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osączamy.
Odlewamy trochę mleka a resztę stawiamy do gotowania. W odlanym mleku rozprowadzamy budynie, mąkę i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż masa będzie gęsta. Stawiamy do wystudzenia i miksujemy z masłem. Przygotowanym kremem napełniamy ptysie i obkładamy pokrojonymi truskawkami. Kładziemy troszkę kremu na truskawki i przykrywamy czapeczką. Lekko dociskamy i odstawiamy do schłodzenia. Można oprószyć cukrem pudrem.