czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Pucharki śledziowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warstwowa sałatka śledziowa podana w pucharkach ładnie się prezentuje i sprawdzić się zarówno na co dzień jak i od święta.

Pucharki śledziowe

Składniki:

Pucharki śledziowe

 

  • 4 filety śledziowe lekko solone a’la matjas w oleju
  • 3 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 1 słoik pieczarek marynowanych lub smażonych w oleju
  • majonez
  • ocet

Sposób przygotowania:

Pucharki śledziowe
Matiasy opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do miski, zalać wodą i około 1/4 szklanki octu. Odstawić do lodówki najlepiej na całą na noc.

Jajka ugotować na twardo, obrać, szczypiorek posiekać, pieczarki osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Śledzie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paski.

Wszystkie składniki sałatka wymieszać ze startym jajkiem lub ułożyć warstwowo przekładając majonezem.