Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1204]

Pieczeń boczkowa z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczeń boczkowa z warzywami- doskonała na ciepło i na zimno. Każdemu będzie smakować, bo jest przepyszna.

Pieczeń boczkowa z warzywami

Składniki:

Pieczeń boczkowa z warzywami

 

  • 1,5 kg boczku bez kości,
  • 700g łopatki,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • ½ selera,
  • 4 jajka,
  • ½ łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • ½ łyżki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pieczeń boczkowa z warzywami
1. Marchewkę oraz selera ugotuj al dente we wodzie. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Z boczku odkrój skórę. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami zmiel przez maszynkę do mielenia.

2. Do zmielonego mięsa dodaj jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól. Dokładnie wyrób masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm. Wyrównaj. Wierzch blaszki przykryj folią aluminiową. Pieczeń piecz około 2 godzin w temperaturze 200 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij folię.

Podawaj z pieczywem.