Pucharki wiśniowe z kremem ajerkoniakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser przed podanim włożyć na conajmniej 2 godziny do lodówki najlepiej na całą noc...

Pucharki wiśniowe z kremem ajerkoniakowy

Składniki:

Pucharki wiśniowe z kremem ajerkoniakowy

 

  • 3 słoiki wiśni po 680ml
  • 150g cukru
  • 6łyżek maki ziemniaczanej
  • 600g śmietany
  • 1kg twarogu 20%
  • 240ml ajekrkoniaku
  • 6 torebek cukru waniliowego
  • kilka gałązek mięty
  • 3 torebki czekoladowych listków

 

Sposób przygotowania:

Pucharki wiśniowe z kremem ajerkoniakowy
Wiśnie razem z sokiem przełożyć do garnka, wsypać 80g cukru, podgrzać.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do owoców, dokładnie wymieszać, krótko zagotować.Śmietane ubić na sztywno. Do miski przełożyć twaróg, ajerkoniak, cukier waniliowy i pozostały cukier. Porcjami dodawać smietane, wymieszać. Kremem ajerkoniakowym i wystudzone wiśnie układać warstwami w dużej salaterce lub w szklankach pucharkach. Gotowy deser udekorować listkami czekoladowymi i miętą.

Tagi:

mak