Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Puchatki - placuszki na sodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne placuszki na kwaśnym mleku. Dzięki dodatkowi sody bardzo wyrastają. Są puszyste i delikatne w smaku.

Puchatki - placuszki na sodzie

Składniki:

Puchatki - placuszki na sodzie

 

  • 1 litr kwaśnego mleka lub maślanki
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru (można zastąpić miodem)
  • ew. 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Puchatki - placuszki na sodzie
Całe jajka (żółtko i białko) ubijamy z cukrem do połączenia dodajemy kwaśne mleko i ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy sodę i dodajemy do masy jajecznej. Łączymy wszystko łyżką.

Ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być go na mniej więcej 2 cm. Kładziemy łyżką nieduże placuszki.

Smażymy na mocno złoty kolor z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Podajemy z sosem owocowym lub po prostu posypane cukrem pudrem.