Sposób przygotowania:
Puchatki - placuszki na sodzie
Całe jajka (żółtko i białko) ubijamy z cukrem do połączenia dodajemy kwaśne mleko i ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy sodę i dodajemy do masy jajecznej. Łączymy wszystko łyżką.
Ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być go na mniej więcej 2 cm. Kładziemy łyżką nieduże placuszki.
Smażymy na mocno złoty kolor z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Podajemy z sosem owocowym lub po prostu posypane cukrem pudrem.
Ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być go na mniej więcej 2 cm. Kładziemy łyżką nieduże placuszki.
Smażymy na mocno złoty kolor z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Podajemy z sosem owocowym lub po prostu posypane cukrem pudrem.