Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Placuszki na piwie z piwnym lukrem i jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tym razem słodkości dla dorosłych - pyszne chrupiące placuszki przygotowane na bazie piwa z piwnym lukrem i pysznymi jagodami, które idealnie nadają się do zabrania ze sobą na piknik, wycieczkę czy grilla ; )

Placuszki na piwie z piwnym lukrem i jagodami

Składniki:

Placuszki na piwie z piwnym lukrem i jagodami

 

  • 1 szklanka mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki piwa
  • olej
  • Lukier piwny:
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki piwa
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szklanka jagód

Sposób przygotowania:

Placuszki na piwie z piwnym lukrem i jagodami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą do miski, dodajemy sól i mieszamy. Do przesianej mąki wbijamy jajko, wlewamy piwo i miksujemy wszystko na gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor placuszki. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy piwo i mleko i gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy lukier do przestygnięcia. Odsączone placuszki smarujemy przestudzonym lukrem piwnym i posypujemy opłukanymi jagodami.

Serwujemy od razu, chociaż pyszne są również na zimno, najlepiej w towarzystwie schłodzonego piwa.

Tagi:

jajko piwo jajka