Sposób przygotowania:
Placuszki na piwie z piwnym lukrem i jagodami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą do miski, dodajemy sól i mieszamy. Do przesianej mąki wbijamy jajko, wlewamy piwo i miksujemy wszystko na gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor placuszki. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy piwo i mleko i gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy lukier do przestygnięcia. Odsączone placuszki smarujemy przestudzonym lukrem piwnym i posypujemy opłukanymi jagodami.
Serwujemy od razu, chociaż pyszne są również na zimno, najlepiej w towarzystwie schłodzonego piwa.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor placuszki. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy piwo i mleko i gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy lukier do przestygnięcia. Odsączone placuszki smarujemy przestudzonym lukrem piwnym i posypujemy opłukanymi jagodami.
Serwujemy od razu, chociaż pyszne są również na zimno, najlepiej w towarzystwie schłodzonego piwa.
smokii