SUPERPRZEPIS

Kurczak w ostrym sosie

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kurczak w ostrym sosie Więcej zdjęć (3)

To pyszny pomysł na szybki obiad, a kurczak jest soczysty i aromatyczny podany w cebulowo-imbirowym sosie.

Składniki:

Kurczak w ostrym sosie

 

  • ok. 500 dag fileta z kurczaka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki białego wina (wytrawnego)
  • 1 cebula (duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 papryczki chili
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Kurczak w ostrym sosie

Etap 1:

Kurczak w ostrym sosie
Filet z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, rozbić, panierować.

Filet z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Posolić i panierować w mące kukurydzianej.

Etap 2:

Kurczak w ostrym sosie
Kurczaka smażyć z obu stron na złoty kolor.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na złoty kolor, przykryć i odstawić.

Etap 3:

Kurczak w ostrym sosie
Cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir pokroić.

Cebulę pokroić w talarki. Czosnek, imbir i papryczkę chili pokroić w drobna kostkę.

Etap 4:

Kurczak w ostrym sosie
Zagotować bulion z warzywami, dodać kotlety.

W rondlu zagotować bulion, wlać wino, ocet, sos sojowy oraz wrzucić pokrojone warzywa. Gotować przez kilka minut.

Do gotowego sosu włożyć kotlety, podgrzać razem jeszcze przez kilka minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem.