Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 216]

Sum czerwono mięsny smażony bez panierki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso suma jest średnio tłuste i bardzo delikatne i nie posiada prawie ości - do tego jest bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko.

Sum czerwono mięsny smażony bez panierki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sum czerwono mięsny smażony bez panierki

 

Sposób przygotowania:

Sum czerwono mięsny smażony bez panierki
► Ponieważ filet z suma jest zwykle dość duży dlatego powinno się go podzielić na porcje, o ile filet nie pasuje do patelni. Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę przyprawić w następujący sposób: skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem, solą i czosnkiem z każdej strony. 

► Na dużej grillowej patelni, gdy tłuszcz osiągnie umiarkowaną temperaturę, położyć filety z suma i smażyć na każdej stronie przez około 4-5 minut, aż filety z obu stron się zrumienią i przybiorą złoty kolor. 

► Usmażone filety rybne przynieść na podgrzany talerz. Jako dodatek miałem gniecione ziemniaki z sałatką składającą się z kapusty pekińskiej z dressingiem jogurtowym.
Sum czerwono mięsny smażony bez panierki
Na grillowej patelni, gdy tłuszcz osiągnie umiarkowaną temperaturę, smażyć filety z każdej strony, aż się zrumienią i przybiorą złoty kolor.
Sum czerwono mięsny smażony bez panierki
Ponieważ filet z suma jest zwykle dość duży dlatego powinno się go podzielić na porcje, o ile filet nie pasuje do patelni.

Tagi:

ryba danie sum