mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pudding ryżowy z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny mleczny deser z ryżu z orzechami do dekoracji.

Pudding ryżowy z orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pudding ryżowy z orzechami

 

  • 4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki krótkiego ryżu
  • 1/4 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania:

Pudding ryżowy z orzechami
W garnku mieszam mleko, ryż i cukier. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze około 1-1,5 godziny. W małej misce łączę pozostałe składniki. Kiedy całość zgęstnieje dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Orzechy i pistacje siekam, a następnie podsmażam na suchej patelni przez kilka minut. Pudding przekładam do małych pucharków i dekoruję posiekanymi orzechami.
Pudding ryżowy z orzechami
W miseczce mieszam wodę różaną, ekstrakt z wanilii, mąkę kukurydzianą i smietankę
Pudding ryżowy z orzechami
Kiedy całość zgęstnieje dodaję zawartość miseczki do garnka

Tagi:

ryż