Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pulpeciki rybne pachnące kolendrą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Delikatne pulpeciki rybne z aromatyczną przyprawą curry i kolendrą to fajna propozycja nie tylko na obiad, ale i na przekąskę na imprezie, polecam.

Pulpeciki rybne pachnące kolendrą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki rybne pachnące kolendrą

 

  • 400-500 gram filetów z białej ryby ( u mnie mintaj )
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • ½-1 papryczka chilli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Około ½ szklanki mąki
  • Skórka otarta z ½ limonki lub cytryny
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpeciki rybne pachnące kolendrą
Rybę myjemy, dokładnie oczyszczamy z ości (jeśli są ) i osuszamy. Za pomocą ostrego noża rybę siekamy najdrobniej jak się da – przekładamy do miski.

Do pokrojonej ryby wbijamy jajko, dodajemy curry, posiekaną kolendrę i szczypiorek, skórkę otartą z limonki i posiekaną chilli- doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy najpierw połowę mąki i starannie wszystko mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt luźna dodajemy więcej mąki.

Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję ciasta i formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki po 5-8 minut z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu ).

Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z ulubionym sosem np. słodkim chilli lub ulubionymi surówkami np. z białej kapusty w chińskim stylu.

Smacznego.
Pulpeciki rybne pachnące kolendrą
Oczyszczoną rybę siekamy drobno ostrym nożem
Pulpeciki rybne pachnące kolendrą
Łączymy ją z jajkiem, curry, mąką, szczypiorkiem i i kolendrą
Pulpeciki rybne pachnące kolendrą
Rybę wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki
Pulpeciki rybne pachnące kolendrą
Smażymy je na złoty kolor na patelni - odsączamy na ręczniku papierowym, serwujemy ;)

Tagi:

ryby mintaj