patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Pulpety z indyka z płatkami owsianymi w sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i delikatne pulpety z indyka w sosie pomidorowym z płatkami owsianymi. Idealna propozycja na obiad dla małego i dużego.

Pulpety z indyka z płatkami owsianymi w sosie

Składniki:

Pulpety z indyka z płatkami owsianymi w sosie

Kotleciki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej i ostrej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu

Dodatkowo

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia mięsa

Sposób przygotowania:

Pulpety z indyka z płatkami owsianymi w sosie
W dużej misce łącze wszystkie składniki pulpetów. W garnku o grubym dnie wlewam wodę ok 2 szklanki.

Gotuję. Z mięsa formuje kotleciki.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażę na rumiano kotleciki ze wszystkich stron.

Przekładam do garnka z.ugotowaną wodą. Dodaję przecier pomidorowy.

Gotuję na małym ogniu ok 25 min. Podaję z kaszą lub ziemniakami.