Sposób przygotowania:
Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina
Pulpety: mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego bułkę tartą, mleko, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, szalotkę i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, doprawiamy mięso sole i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze.
Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor pulpety tj. po 2-4 minuty z każdej strony.
Przesmażone pulpety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Sos: do rondelka wlewamy bulion, wino i koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. Kiedy sos zacznie się gotować, wkładamy do niego przesmażone pulpety – zmniejszamy ogień przykrywamy i dusimy wszystko około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy masło i cukier i odparowujemy sos około 10-15 minut, tak aby zgęstniał. Sos doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Pulpeciki serwujemy z ugotowaną kaszą jaglaną lub puree ziemniaczanym, smacznego ; )
Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor pulpety tj. po 2-4 minuty z każdej strony.
Przesmażone pulpety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Sos: do rondelka wlewamy bulion, wino i koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. Kiedy sos zacznie się gotować, wkładamy do niego przesmażone pulpety – zmniejszamy ogień przykrywamy i dusimy wszystko około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy masło i cukier i odparowujemy sos około 10-15 minut, tak aby zgęstniał. Sos doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Pulpeciki serwujemy z ugotowaną kaszą jaglaną lub puree ziemniaczanym, smacznego ; )
zosiani