SUPERPRZEPIS

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 4/5 głosów: 28
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Dietetyczne pulpety z indyka, z marchewką młodą i dużą ilością koperku. Z sosem koperkowym i młodymi ziemniakami są pyszne. Idealne dla dzieci, bo są bardzo lekkie i delikatne.

Składniki:

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

 

  • pulpety:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

ETAP 1:

Pulpety z indyka w sosie koperkowym
mięso z indyka czosnek obrany i cebula obrana

Mięso z indyka mielę razem z cebulą. Czosnek przeciskam przez praskę.

ETAP 2:

Pulpety z indyka w sosie koperkowym
mięśo zmielona dodana kasza jajko koper marchewka

Przekładam do miski, dodaję pokrojony koper, ugotowaną i ostudzoną kaszę, mąkę ziemniaczaną, jajko, starte marchewki na drobnej tarce, dodaję sól, pieprz i całość mieszam.

ETAP 3:

Pulpety z indyka w sosie koperkowym
pulpety uformowane w dłoniach na niewielkie kulki

Formuję nie za duże kulki w dłoniach. W garnku zagotowuje wodę dodaję do niej obrane i pokrojone wzdłuż marchewki i gotuję na pół miękko. Wyjmuję z garnka, i do tej samej wody dodaję ziele i liście laurowe i gotuję w niej pulpety około 10 minut. Muszą wypłynąć na wierzch.

ETAP 4:

Pulpety z indyka w sosie koperkowym
sos do pulpetów z koperkiem świeżym na patelni

Sos:
Na patelni roztapiam masło, wsypuję mąkę i mieszam do połączenia na wolnym ogniu, uważać trzeba żeby nie przypalić. Zdejmuję z gazu, dodaję zimne mleko, zimną śmietanę i energicznie mieszam mątewką żeby nie było grudek i wstawiam na gaz żeby sos się zagotował. Zdejmuje z ognia i dodaję pokrojony koper, doprawiam, solą, pieprzem. Pulpety podaję z sosem i marchewkami, posypuje papryką i pieprzem.