Sposób przygotowania:
Pulpety z indyka w sosie koperkowymETAP 1:
Mięso z indyka mielę razem z cebulą. Czosnek przeciskam przez praskę.
ETAP 2:
Przekładam do miski, dodaję pokrojony koper, ugotowaną i ostudzoną kaszę, mąkę ziemniaczaną, jajko, starte marchewki na drobnej tarce, dodaję sól, pieprz i całość mieszam.
ETAP 3:
Formuję nie za duże kulki w dłoniach. W garnku zagotowuje wodę dodaję do niej obrane i pokrojone wzdłuż marchewki i gotuję na pół miękko. Wyjmuję z garnka, i do tej samej wody dodaję ziele i liście laurowe i gotuję w niej pulpety około 10 minut. Muszą wypłynąć na wierzch.
ETAP 4:
Sos:
Na patelni roztapiam masło, wsypuję mąkę i mieszam do połączenia na wolnym ogniu, uważać trzeba żeby nie przypalić. Zdejmuję z gazu, dodaję zimne mleko, zimną śmietanę i energicznie mieszam mątewką żeby nie było grudek i wstawiam na gaz żeby sos się zagotował. Zdejmuje z ognia i dodaję pokrojony koper, doprawiam, solą, pieprzem. Pulpety podaję z sosem i marchewkami, posypuje papryką i pieprzem.