Sposób przygotowania:
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Mięso z piersi indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części.
Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki.
Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie myjemy i drobno siekamy koperek.
Do gotujących się pulpetów wrzucamy koperek, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.
Śmietankę przelewamy do słoiczka, dosypujemy mąkę, zakręcamy słoik i potrząsamy nim aby śmietanka połączyła się z mąką. Rozrobioną śmietankę wraz z mąką wlewamy delikatnie do garnka z gotującymi się pulpetami, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i podajemy np. z makaronem.
Smacznego.
Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki.
Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie myjemy i drobno siekamy koperek.
Do gotujących się pulpetów wrzucamy koperek, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.
Śmietankę przelewamy do słoiczka, dosypujemy mąkę, zakręcamy słoik i potrząsamy nim aby śmietanka połączyła się z mąką. Rozrobioną śmietankę wraz z mąką wlewamy delikatnie do garnka z gotującymi się pulpetami, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i podajemy np. z makaronem.
Smacznego.