patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pulpety z mielonego indyka w sosie pomidorowym ze świeżym szczypiorkiem. Idealnie nadaja sie na obiad.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Pulpety

Sos

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml wody
  • Pieprz,kucharek, czosnek granulowany, suszona pietruszka, suszona papryka chilli ok 1/2 łyżki.
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na rumiano, dodaję sól i pieprz. W miseczce łącze mięso, jajka, bułkę tartą, kucharek, pieprz, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie.

Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano.

W garnku wlewam przecier pomidorowy oraz wode, dodaję pulpety. Duszę na malym ogniu ok 25 min, doprawiam. Sos musi być gęsty.

Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Pulpety podaję od razu do kaszy czy ziemniaków.

Smacznego.