Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pureē z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pureē może posłużyć do zrobienia ciasta czy racuchów, jak również możemy z powodzeniem zastąpić nim ziemniaki.

Pureē z dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pureē z dyni

 

  • dynia,
  • przyprawy (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

Pureē z dyni
Dynię przed użyciem można dokładnie wyszorować, bo skóka jest nam niepotrzebna, ale można ją wykorzystać do innych celów. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Każdy z nich owijamy folią aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy dynię z piekarnika, czekamy aż ostygnie, a następnie wyciskamy powstały podczas pieczenia sok i zostawiamy miąższ. Miąższ blenderujemy na gładką masę. Tak powstałą masę można połączyć z ulubionymi przyprawami i podawać lub użyć jej do ciasta czy racuchów.
Pureē z dyni
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy ze skóry.
Pureē z dyni
Tak przygotowaną dynie pieczemy w piekarniku.
Pureē z dyni
Po wyjęciu z piekarnika dynię blenderujemy na gładką masę.