Sposób przygotowania:
Puree z dyni wg anemon
Do garnka z grubym dnem wkładam pokrojoną w kostkę dynię i wlewam wodę. Wlewam jej minimalną ilość, tak, aby dno było zakryte centymetrową warstwą. W razie potrzeby później dolewam więcej wody. Ilość wody uzależniona jest od tego jak soczystą mam dynię. Gotuję pod przykryciem mieszając, co jakiś czas, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania odkrywam garnek, aby odparować ewentualny nadmiar płynu. Ugotowaną dynię odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Następnie miksuję ją blenderem lub przecieram przez sito i odstawiam do całkowitego przestygnięcia. Tak przygotowane puree przeznaczam do bezpośredniego użycia lub dzielę na porcje, przekładam do pojemników na żywność i opisane zamrażam. Wcześniej przygotowane puree znacznie skraca czas przygotowania zup, sosów, pierogów, chleba, ciast, deserów i innych dań.