Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Puree z kiełbaską smażoną na cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W moim domu to ulubiony dodatek do drugiego dania, odkąd zrobiłąm je po praz pierwszy!

Puree z kiełbaską smażoną na cebuli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puree z kiełbaską smażoną na cebuli

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 kiełbas śląskich
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • só i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • 1 kostka rosołowa (dowolna)
  • opcjonalnie - 100 ml mleka

Sposób przygotowania:

Puree z kiełbaską smażoną na cebuli
Ziemniaki obieramy i kroimy w dorobne kawałki, by się szybciej ugotowały. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. Kiełbaskę kroimy w drobną kostkę a cebulę w talarki. Smażymy na złoty kolor, dodając w trakcie łyżeczkę cukru, sól i pieprz. Po ugotowaniu i odsączeniu łączymy usmażoną kiełbaskę z ziemniakami i wygniatamy na puree. Ja dodaję jeszcze ok. 100ml mleka. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i podajemy. Palce lizać - polecam!
Puree z kiełbaską smażoną na cebuli
Po ugotowani ziemniaków, usmażeniu kiełbaski z cebulką, łączymy i doprawiamy do zmaku

Tagi:

kielbasa