Sposób przygotowania:
puree z marchewki i ziemniaków
Marchewkę obrać ze skórek i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki obrać ze skórek i zetrzeć surowe na tarce na dużych oczkach,startą marchew i ziemniaki zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu,następnie odcedzamy na sitku. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy na rozgrzane odcedzone jarzyny, cebulę obieramy i kroimy w kostkę ,wrzucamy pokrojoną do marchwi i ziemniaków i razem dusimy na małym ogniu przez 5 minut, następnie miksujemy w malakserze aż do zrobienia się jednolitej masy. Masę przedkładamy do rondla dodajemy śmietanę i smażymy na małym ogniu aż wszystko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy żółtka i jeszcze razem gotujemy na małym ogniu przez 1 minutę,doprawiamy na koniec solą i pieprzem do smaku