Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Puree ziemniaczano-fasolowe :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Doskonale komponuje się z wieprzowiną , wędlinami na gorąco i potrawami z grilla .

Puree ziemniaczano-fasolowe :

Składniki:

Puree ziemniaczano-fasolowe :

 

  • 4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode )
  • ¾ puszki ziaren białej fasoli w zalewie ( puszka o objętości 400 g )
  • ¼ puszki ziaren czerwonej fasoli w zalewie ( puszka objętości 400 g )
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki 18

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczano-fasolowe :
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić .
Fasolę odcedzić ( a czerwoną dodatkowo przepłukać ) – podgrzać osobno.
Wymieszać ziemniaki z białą fasolą ( 1/3 objętości użytej pozostawić ) , dodać masło i śmietankę .Utłuc na gładkie puree ( można zmiłować lub użyć robota kuchennego ) .Doprawić do smaku solą i pieprzem .Delikatnie domieszać pozostałe ziarna .

Tagi:

ziemniaki