Sposób przygotowania:
Pyszna pianka na herbatnikowym spodzie
Herbatniki kruszymy. W garnku roztapiamy margarynę z cukrem. Dodajemy roztrzepane jajo oraz kakao.Wrzucamy do tego pokruszone herbatniki.Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka z margaryną , dodajemy wiórki oraz rodzynki .Mieszamy dokładnie cały czas podgrzewając na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia po ok 3 minut. Jeszcze ciepłą masą wykładamy spód tortownicy dokładnie dociskając palcami. Śmietankę miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie grudki się rozpuściły. Odstawiamy do delikatnego zastygnięcia. Stygnącą galaretkę dodajemy po łyżce cały czas miksując do ubitej śmietanki. Następnie dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy. Masę odkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie piankę wykładamy na nasz spód herbatnikowy. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Polewamy naszą piankę. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
bajtek
Siedlce