Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Pyszna pianka na herbatnikowym spodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszna pianka na spodzie herbatnikowym

Pyszna pianka na herbatnikowym spodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszna pianka na herbatnikowym spodzie

 

  • 200 g herbatników
  • pół szklanki rodzynków
  • szklanka wiórków kokosowych
  • szklanka posiekany orzechów włoskich
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 śmietanki 30%
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 serek homogenizowany
  • jedno jajo
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Pyszna pianka na herbatnikowym spodzie
Herbatniki kruszymy. W garnku roztapiamy margarynę z cukrem. Dodajemy roztrzepane jajo oraz kakao.Wrzucamy do tego pokruszone herbatniki.Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka z margaryną , dodajemy wiórki oraz rodzynki .Mieszamy dokładnie cały czas podgrzewając na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia po ok 3 minut. Jeszcze ciepłą masą wykładamy spód tortownicy dokładnie dociskając palcami. Śmietankę miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie grudki się rozpuściły. Odstawiamy do delikatnego zastygnięcia. Stygnącą galaretkę dodajemy po łyżce cały czas miksując do ubitej śmietanki. Następnie dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy. Masę odkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie piankę wykładamy na nasz spód herbatnikowy. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Polewamy naszą piankę. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Pyszna pianka na herbatnikowym spodzie
spód tortownicy wykładamy naszą masą z herbatników
Pyszna pianka na herbatnikowym spodzie
następnie wykładamy na spód piankę i polewamy polewą
Pyszna pianka na herbatnikowym spodzie
oczywiście możemy zamiast wiśniowych galaretek użyć ulubionych smaków

Tagi:

czekolada