Sposób przygotowania:
Klarowane masło
Z kostki masła otrzymujemy 80% wartości produktu, właściwe odzyskujemy sam tłuszcz, bez zanieczyszczeń, które ma w sobie masło, stąd nazwa klarowanie.Do klarowania masła potrzebujemy garnek o grubym dnie. Wkładamy masło do garnka, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż całe się roztopi.Na wierzchu będzie zbierała się piana,którą usuwamy łyżką cedzakową z powierzchni. Musimy uważać aby nie dotknąć dna garnka, gdyż tam także są owe zanieczyszczenia. Gdy to zrobiliśmy i uzyskaliśmy lśniący złoty płyn wyłączamy gaz. Są różne metody przelania klarowanego masła , jedni piszą aby przelać przez gazę, inni aby uważać i przelewać delikatnie z garnka do miski uważając aby z dna zanieczyszczenia nie "wmieszały się" do uzyskanego płynu. Ja wzięłam malutką chochelkę i zbierając płyn z powierzchni garnka przelewałam do słoiczka. Zostawiamy do stężenia nie zakrywając je niczym. Ciepłe po zamknięciu będzie skraplało się i dostaną się do środka kropelki wody -a tego nie chcemy. Wypróbujecie sami, jaka metoda Wam będzie odpowiadała. Masło ma intensywny, piękny zapach,podobno orzechowy, ale moja kichawa jakoś tego nie wyczuwa,niemniej przyjemny dla nosa;) Ważne jest aby masło nie przypalić, będzie gorzkie i zupełnie pozbawione wartości o które skrupulatnie podczas klarowania"walczymy". *Aby podzielić się z Wami tym przepisem, korzystałam z rad bloga Art Kulinaria
edytaha