Zagotowana

Zagotowana

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pyszne rogale drożdżowe z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i proste drożdżowe rogaliki, nadziewane marmoladą.Idealne na każde okazje, a przy tym całkiem tanie :)

 Pyszne  rogale drożdżowe z marmoladą

Składniki:

Pyszne rogale drożdżowe z marmoladą

 

  • 50 g drożdży
  • niecała szklanka mleka w temperaturze pokojowej
  • około 80 dag mąki (niecały kg)
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jaja (+ jedno do posmarowania przed pieczeniem)
  • marmolada

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszne rogale drożdżowe z marmoladą
W mleku, o temperaturze pokojowej ( można podgrzać w mikrofali, trzeba jednak uważać, aby go nie przegrzać) rozpuszczamy drożdże, dodając do tego 3 łyżki cukru.Do miski wsypujemy około szklankę mąki, a następnie łączymy ją z mlekiem z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki ( mąka, olej, jaja, cukier), i dokładnie mieszamy.Po połączeniu składników, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je rękoma, podsypując mąką ( należy pamiętać, że ciasto drożdżowe nie może zawierać zbyt dużo mąki).Następnie dzielimy ciasto na cztery część, każdą z nich wałkujemy, na kształt koła i następnie wycinamy z niego trójkąty, przecinając go na pół i jeszcze raz na pół( rozmiar wedle uznania- można przeciąć na 6, lub 8 części:).Na tak przygotowane trójkąty nakładamy dowolną ilość marmolady i zawijamy tak, żeby przypominał rogalika.Odstawiamy je na 10- 15 minut do ponownego wyrośnięcia.Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut, do zarumienienia.SMACZNEGO! :)

Tagi:

rogale