Sposób przygotowania:
Pyszne rogale drożdżowe z marmoladą
W mleku, o temperaturze pokojowej ( można podgrzać w mikrofali, trzeba jednak uważać, aby go nie przegrzać) rozpuszczamy drożdże, dodajÄ…c do tego 3 Å‚yżki cukru.Do miski wsypujemy okoÅ‚o szklankÄ™ mÄ…ki, a nastÄ™pnie Å‚Ä…czymy jÄ… z mlekiem z drożdżami i odstawiamy do wyroÅ›niÄ™cia.Kiedy rozczyn uroÅ›nie dodajemy do niego pozostaÅ‚e skÅ‚adniki ( mÄ…ka, olej, jaja, cukier), i dokÅ‚adnie mieszamy.Po poÅ‚Ä…czeniu skÅ‚adników, ponownie odstawiamy do wyroÅ›niÄ™cia, w ciepÅ‚e miejsce.Kiedy ciasto podwoi swojÄ… objÄ™tość, wyrabiamy je rÄ™koma, podsypujÄ…c mÄ…kÄ… ( należy pamiÄ™tać, że ciasto drożdżowe nie może zawierać zbyt dużo mÄ…ki).NastÄ™pnie dzielimy ciasto na cztery część, każdÄ… z nich waÅ‚kujemy, na ksztaÅ‚t koÅ‚a i nastÄ™pnie wycinamy z niego trójkÄ…ty, przecinajÄ…c go na póÅ‚ i jeszcze raz na póÅ‚( rozmiar wedle uznania- można przeciąć na 6, lub 8 części:).Na tak przygotowane trójkÄ…ty nakÅ‚adamy dowolnÄ… ilość marmolady i zawijamy tak, żeby przypominaÅ‚ rogalika.Odstawiamy je na 10- 15 minut do ponownego wyroÅ›niÄ™cia.Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkÅ‚adamy do piekarnika na 15 minut, do zarumienienia.SMACZNEGO! :)