Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 3
Do miski wsypyjemy mąkę ,wmące robimy wgłebienie kruszymy drozdze dodajemy szczyptę cukru odrobinę mleka letniego mieszamy i zostawiamy az drozdze .wyrosną.Do mąki dodajemy ,cukier szczyptę soli ,cukier waniliowy ,olej, jajka, resztę mlekai miękką margarynę ,wyrabiamy ciasto jezeli jest wolne dodajemy mąki wyrabiamy musi ciasto odchodzić od ręki ale mozna też wymieszać mikserem.Ciasto dajemy do miski przykrywamy i wstawiamy do lodówki,aby je schłodzic. Ciasto mozna tez zrobić wieczorem dnia poprzedniego.Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie ,kroimyw trójkąty ,na szerszym koncu dajemy łyzeczkę marmolady i zwijamy w rogalik.Mozna tez sobie robienie rogali ulepszyć robiąc rogaliki rogalomanią.Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Rogaliki mozna lekko posmarować wodą .Blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-35 minut na ładny kolor 150 st termoobieg.Upieczone rogaliki mozna posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem z cukru pudru albo zostawić jak były upieczone .POLECAM ! ! !
gusia1000