SUPERPRZEPIS

Rogale z marmoladą

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Rogale z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Pyszne, lekkie i bardzo delikatne rogale. Doskonałe na poranne śniadanie oraz drugie śniadanie do szkoły, czy też przedszkola.

Składniki:

Rogale z marmoladą

 

 

  • marmolada do nadziania rogali

 

  • 1 małe jajko do posmarowania wierzchu rogali

Sposób przygotowania:

Rogale z marmoladą
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy do nich dwie łyżki letniego mleka, łyżkę cukru oraz 1,5 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego masło oraz resztę cukier. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy roztrzepane jajka. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.

Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz mleko z dodatkami. Ze składników zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( przy dotknięciu palcem ciasto powinno od razu wrócić do pierwotnego kształtu). Formujemy kulę posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z naczynia i krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na około 5 mm i tniemy na 8 trójkątów. Na krótszy bok nakładamy porcję marmolady, a następnie zwijamy zgrabne rogale, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Wierzch każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Gdy rogale wyrosną pieczemy je w temp. 200 st przez około 25 - 30 minut.
Rogale z marmoladą
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto
Rogale z marmoladą
Ponownie wyrobione ciasto dzielimy na dwie części każdą rozwałkowujemy na 5 mm i tniemy na 8 trójkątów
Rogale z marmoladą
Wierzch każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem
Rogale z marmoladą
Rogale pieczemy w temp 200 st przez około 25 - 30 minut

Tagi:

rogale