Sposób przygotowania:
Rogale z marmoladą
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy do nich dwie łyżki letniego mleka, łyżkę cukru oraz 1,5 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego masło oraz resztę cukier. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy roztrzepane jajka. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.
Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz mleko z dodatkami. Ze składników zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( przy dotknięciu palcem ciasto powinno od razu wrócić do pierwotnego kształtu). Formujemy kulę posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z naczynia i krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na około 5 mm i tniemy na 8 trójkątów. Na krótszy bok nakładamy porcję marmolady, a następnie zwijamy zgrabne rogale, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wierzch każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Gdy rogale wyrosną pieczemy je w temp. 200 st przez około 25 - 30 minut.
Pozostałe mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego masło oraz resztę cukier. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy roztrzepane jajka. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.
Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz mleko z dodatkami. Ze składników zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( przy dotknięciu palcem ciasto powinno od razu wrócić do pierwotnego kształtu). Formujemy kulę posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z naczynia i krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na około 5 mm i tniemy na 8 trójkątów. Na krótszy bok nakładamy porcję marmolady, a następnie zwijamy zgrabne rogale, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wierzch każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Gdy rogale wyrosną pieczemy je w temp. 200 st przez około 25 - 30 minut.
zbysiowa
edytaha
misia5
:) Szybko zniknęły:) Nawet gorące nadzienie moich domowych łasuchów nie powstrzymało:)
misia5
Dziękuję:) Maja była niepocieszona jak jej nadzienie się skończyło:) teraz jak tylko widzi rogala sprawdza, czy nadzienia w nim nie ma:)
edytaha
Mały łasuszek :)
misia5
Wszystko co nowe ją ciekawi:) A jak już coś polubi to nie ma mocnych, żeby ją od tego oderwać:)