Zagotowana

Zagotowana

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pyszne rogale drożdżowe z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: Å›rednie
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i proste drożdżowe rogaliki, nadziewane marmoladą.Idealne na każde okazje, a przy tym całkiem tanie :)

 Pyszne  rogale drożdżowe z marmoladą

Składniki:

Pyszne rogale drożdżowe z marmoladą

 

  • ˜› 50 g drożdży
  • ˜› niecaÅ‚a szklanka mleka w temperaturze pokojowej
  • ˜› okoÅ‚o 80 dag mÄ…ki (niecaÅ‚y kg)
  • ˜› 5 Å‚yżek cukru
  • ˜› 3/4 szklanki oleju
  • ˜› 3 jaja (+ jedno do posmarowania przed pieczeniem)
  • ˜› marmolada

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszne rogale drożdżowe z marmoladą
W mleku, o temperaturze pokojowej ( można podgrzać w mikrofali, trzeba jednak uważać, aby go nie przegrzać) rozpuszczamy drożdże, dodajÄ…c do tego 3 Å‚yżki cukru.Do miski wsypujemy okoÅ‚o szklankÄ™ mÄ…ki, a nastÄ™pnie Å‚Ä…czymy jÄ… z mlekiem z drożdżami i odstawiamy do wyroÅ›niÄ™cia.Kiedy rozczyn uroÅ›nie dodajemy do niego pozostaÅ‚e skÅ‚adniki ( mÄ…ka, olej, jaja, cukier), i dokÅ‚adnie mieszamy.Po poÅ‚Ä…czeniu skÅ‚adników, ponownie odstawiamy do wyroÅ›niÄ™cia, w ciepÅ‚e miejsce.Kiedy ciasto podwoi swojÄ… objÄ™tość, wyrabiamy je rÄ™koma, podsypujÄ…c mÄ…kÄ… ( należy pamiÄ™tać, że ciasto drożdżowe nie może zawierać zbyt dużo mÄ…ki).NastÄ™pnie dzielimy ciasto na cztery część, każdÄ… z nich waÅ‚kujemy, na ksztaÅ‚t koÅ‚a i nastÄ™pnie wycinamy z niego trójkÄ…ty, przecinajÄ…c go na póÅ‚ i jeszcze raz na póÅ‚( rozmiar wedle uznania- można przeciąć na 6, lub 8 części:).Na tak przygotowane trójkÄ…ty nakÅ‚adamy dowolnÄ… ilość marmolady i zawijamy tak, żeby przypominaÅ‚ rogalika.Odstawiamy je na 10- 15 minut do ponownego wyroÅ›niÄ™cia.Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkÅ‚adamy do piekarnika na 15 minut, do zarumienienia.SMACZNEGO! :)

Tagi:

rogale