Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pyszotka Adelki- kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trzeba zachęcić niejadków do jedzenia, dlatego proponuję wypróbować ten przepis. Robi się szybko i szybko znikają.

Pyszotka Adelki- kotleciki

Składniki:

Pyszotka Adelki- kotleciki

 

  • 1 filet z kurczaka
  • Sól
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko całe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 szklanka mleka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pyszotka Adelki- kotleciki

ETAP 1:

Pyszotka Adelki- kotleciki

1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, kwadraty lub prostokąty, solimy, wlewamy sos sojowy oraz doprawiamy czosnkiem i dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Pyszotka Adelki- kotleciki

2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy sól, proszek do pieczenia. Następnie wlewamy wodę, ketchup i stopniowo mieszając mleko.

ETAP 3:

Pyszotka Adelki- kotleciki

3. Mięso zanurzamy w cieście i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

ETAP 4:

4. Kurczaczki gotowe, podajemy z ulubionym sosem.

5. Smacznego