WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Uszka z kurkami w rosole

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uszka z nadzieniem kurkowym podawane z aromatycznym, esencjonalnym wywarem wołowym. Pracochłonny, ale też przepyszny obiad.

Uszka z kurkami w rosole

Składniki:

Uszka z kurkami w rosole

Uszka

Wywar

Sposób przygotowania:

Uszka z kurkami w rosole

Ciasto

Uszka z kurkami w rosole
Ciasto powinno być zawarte, ale miękkie, klejące.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, olej i szczyptę soli. Dolewamy ciepłej wody mieszając, aż ciasto będzie odpowiedniej konsystencji. Odstawiam do odpoczęcia.

Farsz

Uszka z kurkami w rosole
Farsz z kurek dość mocno doprawiamy do smaku.

Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Mieliśmy na średnim sitku. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i kurki. Doprawiamy i podsmażamy. Po ostygnieciu mieszamy z tartą bułką.

Wywar

Uszka z kurkami w rosole
Wywar gotujemy na kurczaku, wołowinie i grzybach.

Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dokładamy włoszczyznę, przypieczoną cebulę, listek laurowy i zielę angielskie oraz namoczone wcześniej grzyby. Gotujemy na wolnym ogniu, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Przecedzamy.

Uszka

Uszka z kurkami w rosole
Uszka zwijamy podobnie jak pierogi, tylko sklejamy brzegi.

Kawałki ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy małe koła. Nadziewamy je tak, jak pierogi, a następnie sklejamy brzegi ze sobą. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok minuty od wypłynięcia. Podajemy z wywarem z odrobiną świeżego koperku.


Tagi:

kurki uszka dania