Sposób przygotowania:
Uszka z kurkami w rosoleCiasto
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, olej i szczyptę soli. Dolewamy ciepłej wody mieszając, aż ciasto będzie odpowiedniej konsystencji. Odstawiam do odpoczęcia.
Farsz
Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Mieliśmy na średnim sitku. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i kurki. Doprawiamy i podsmażamy. Po ostygnieciu mieszamy z tartą bułką.
Wywar
Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dokładamy włoszczyznę, przypieczoną cebulę, listek laurowy i zielę angielskie oraz namoczone wcześniej grzyby. Gotujemy na wolnym ogniu, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Przecedzamy.
Uszka
Kawałki ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy małe koła. Nadziewamy je tak, jak pierogi, a następnie sklejamy brzegi ze sobą. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok minuty od wypłynięcia. Podajemy z wywarem z odrobiną świeżego koperku.