Sposób przygotowania:
Schab pieczony w kapuście kiszonej
Schab delikatnie rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki. Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej.
Kiszoną kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, przyprawy i wlewamy bulion. Gotujemy przez 30 minut, mieszamy. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy razem z boczkiem w kosteczkę. Ugotowaną kapustę przekładamy na cedzak i odsączamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy schabowe i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy cebulę i boczek na złoty kolor.
Smarujemy masłem naczynie żaroodporne i układamy warstwy: połowę kiszonej kapusty, smażone kotlety, przesmażoną cebulę z boczkiem, resztę kiszonej kapusty.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni.
Kiszoną kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, przyprawy i wlewamy bulion. Gotujemy przez 30 minut, mieszamy. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy razem z boczkiem w kosteczkę. Ugotowaną kapustę przekładamy na cedzak i odsączamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy schabowe i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy cebulę i boczek na złoty kolor.
Smarujemy masłem naczynie żaroodporne i układamy warstwy: połowę kiszonej kapusty, smażone kotlety, przesmażoną cebulę z boczkiem, resztę kiszonej kapusty.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni.