kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Schab pieczony w kapuście kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab pieczony w kapuście jest bardzo smaczny. Pyszne jednogarnkowe danie. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Schab pieczony w kapuście kiszonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony w kapuście kiszonej

 

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 szkl bulionu lub rosołu
  • 1 marchewka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 kotletów schabowych
  • sól do oprószenia mięsa
  • pieprz do oprószenia mięsa
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku
  • olej do smażenia
  • duże naczynie żaroodporne
  • masło

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w kapuście kiszonej
Schab delikatnie rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki. Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej.

Kiszoną kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, przyprawy i wlewamy bulion. Gotujemy przez 30 minut, mieszamy. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy razem z boczkiem w kosteczkę. Ugotowaną kapustę przekładamy na cedzak i odsączamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy schabowe i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy cebulę i boczek na złoty kolor.

Smarujemy masłem naczynie żaroodporne i układamy warstwy: połowę kiszonej kapusty, smażone kotlety, przesmażoną cebulę z boczkiem, resztę kiszonej kapusty.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni.
Schab pieczony w kapuście kiszonej
Schab rozbijamy i posypujemy przyprawami.
Schab pieczony w kapuście kiszonej
Kiszoną kapustę wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, przyprawy.
Schab pieczony w kapuście kiszonej
Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy.
Schab pieczony w kapuście kiszonej
Układamy w naczyniu żaroodpornym kolejne warstwy.