iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pyzy na parze z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyzy na parze z sosem grzybowym

Pyzy na parze z sosem grzybowym

Składniki:

Pyzy na parze z sosem grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy na parze z sosem grzybowym
Grzyby suszone moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy ok 1 godziny. Następnie odcedzamy zostawiając wodę z gotowania. Siekamy grzyby, cebulę obieramy kroimy drobno. Na patelni podsmażamy cebule i grzybki-mieszamy. Podlewamy wodą z gotowania. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku. Na koniec zaciągamy zawiesina mąk z wodą. Zagotowujemy i odstawiamy. Robimy ciasto drożdżowe. W misce w letnim mleku mieszamy pokruszone drożdże i cukier. Posypujemy łyżką mąki i odstawimy do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do reszty mąki , solimy do smaku , dodajemy jajka i olej. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy kulki wielkości śliwki i układamy na stolnicy do wyrośnięcia. Układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy - parzymy ok 15 min. Podajemy z sosem grzybowym.