Sposób przygotowania:
Pyzy na parze z sosem grzybowym
Grzyby suszone moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy ok 1 godziny. Następnie odcedzamy zostawiając wodę z gotowania. Siekamy grzyby, cebulę obieramy kroimy drobno. Na patelni podsmażamy cebule i grzybki-mieszamy. Podlewamy wodą z gotowania. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku. Na koniec zaciągamy zawiesina mąk z wodą. Zagotowujemy i odstawiamy. Robimy ciasto drożdżowe. W misce w letnim mleku mieszamy pokruszone drożdże i cukier. Posypujemy łyżką mąki i odstawimy do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do reszty mąki , solimy do smaku , dodajemy jajka i olej. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy kulki wielkości śliwki i układamy na stolnicy do wyrośnięcia. Układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy - parzymy ok 15 min. Podajemy z sosem grzybowym.