Sposób przygotowania:
Raclette z wędzonym boczkiem ala gino
Ser Raclette to przepyszny pełnotłusty, średnio twardy, przypominający grana padano jest bardziej delikatny i ostry, ser wykonany z mleka bez dodatkowych składników. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ale również bardzo popularny we Francji i Austrii ale znają go również Włosi choć nie jest tak popularny jak w pozostałych wymienionych krajach, tyle że ja widziałem zazwyczaj Szwajcarski ten oryginalny. Raclette jest wprost stworzony do grillowania podczas procesu termicznego świetnie się rozpuszcza. Są już dostępne takie urządzenia, które stawiamy na stole i trwa super zabawa w gronie znajomych, ponieważ każdy ma swoją taką maleńką łopatkę i może robić swoje fantastyczne kanapeczki czy serka topionego na różnych różnistych szynkach, boczkach, itp. Ja tu przedstawiam prostą wersję na szybko bez niepotrzebnego wyciągania urządzenia i potem go czyszczenia :(.Więc, kroimy polędwicę wędzoną w grube plastry i układamy na patelnię do smażenia bez tłuszczu do grillowania. Raclette kroimy w grube kawałki i kładziemy na wędlinie, jeżeli jest większa i nie za gruba możemy ją zwinąć w roladę i nam pozostanie w środku wytopiony serek.W klasycznym raclette, ser nakładany jest prosto z krążka sera na talerz. Smażymy do momentu aż ser zacznie nam wypływać z wędliny. Łopatką ściągamy delikatnie i kładziemy na pieczywie może być równie lekko grillowane. Pomidorki myjemy, suszymy i kroimy w małe plasterki układając na ciepłym Raclette całość posypujemy posiekaną natką pietruszki doprawiamy solą nie za dużo bo już topiony ser ma smak lekko słonawy. Proponuję zimne piwo do tego lub lampka czerwonego wina. Życzę wszystkim smacznego :)