Sposób przygotowania:
Racuchy
Do pojemnika wsypać 3 szklanki mąki pszennej i 2 szczypty soli. W środku mąki zrobić dołek, do którego wkruszyć drożdże. Posypać je cukrem i zalać letnim lub ciepłym mlekiem. Wbić jajko. Odstawić na 5-10 minut. Następnie dodać kefir, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut. Gdy masa podwoi swoją objętość, podgrzać na patelni olej, moczyć łyżkę w goracej wodzie, zanurzać w cieście i kłaść na olej nieduże placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Można zetrzeć jabłka na tarce i dodać do ciasta lub kłaść na patelni ciasto, następnie dać szczyptę startych jabłek i na nie położyć znowu ciasto. Ja podaję również z powidłami ze śliwek i taki racuch jest uwieczniony na fotografii. Smacznego!
Pyza
iwi69
kinga
iwona3004
łakomczuszka
eli_555