karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Racuchy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne racuszki, kóre zawsze się udają!

Racuchy

Składniki:

Racuchy

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki kefiru
  • 2 szczypty soli
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży (połowa standardowej kostki)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy
Do pojemnika wsypać 3 szklanki mąki pszennej i 2 szczypty soli. W środku mąki zrobić dołek, do którego wkruszyć drożdże. Posypać je cukrem i zalać letnim lub ciepłym mlekiem. Wbić jajko. Odstawić na 5-10 minut. Następnie dodać kefir, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut. Gdy masa podwoi swoją objętość, podgrzać na patelni olej, moczyć łyżkę w goracej wodzie, zanurzać w cieście i kłaść na olej nieduże placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Można zetrzeć jabłka na tarce i dodać do ciasta lub kłaść na patelni ciasto, następnie dać szczyptę startych jabłek i na nie położyć znowu ciasto. Ja podaję również z powidłami ze śliwek i taki racuch jest uwieczniony na fotografii. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka