WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne tradycyjne racuszki drożdżowe, często przygotowywane przez nasze mamy lub babcie. Wystarczy kilka podstawowych składników aby zrobić ten smaczny posiłek/deser dla całej rodziny.

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku

 

  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. zsiadłego mleka
  • 0,5szkl. mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju do ciasta + do smażenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać letnie mleko i cukier. Wymieszać na jednolity zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbić jajko. Dodać zsiadłe mleko w temperaturze pokojowej i wyrośnięty zaczyn. Zmiksować na jednolite ciasto. W trakcie miksowania dodać olej i sok z cytryny. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Placuszki smażyć na oleju z obu stron. Najlepiej wykładać jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku
Usmażone racuszki po usmażeniu wykladamy na ręcznik papierowy
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku
Skłądniki na placuszki zmiksowane w misce.
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku
Wyrośnięty w miseczce zaczyn drożdżowy na racuszkina