nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Racuchy drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuchy drożdżowe są pomysłem na smaczny obiad. Ja moje lubię jeść z cukrem pudrem albo z dodatkiem dżemu.

Racuchy drożdżowe

Składniki:

Racuchy drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe
Drożdże rozkrusz z cukrem, zalej szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, które było w temperaturze pokojowej, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejną godzinę w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzej olej - jego warstwa powinna wynosić około 5 mm.

Kiedy olej jest już rozgrzany wylej po 2 łyżki ciasta. Smaż z obu stron na rumiany kolor.

Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuń za pomocą ręcznika kuchennego. Za każdym razem po usmażeniu porcji racuchów dodaj odrobinę oleju aby na patelni zawsze było około 5 mm.