Sposób przygotowania:
Drożdżowe racuszki na serku wiejskimETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier zwykły i 2 lyzeczki mąki. Wlać lekko podgrzane mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki, proszek budyniowy i cukier waniliowy wsypać do miski. Wbić jajka. Dodać zblendowany na jednolitą konsystencję serek wiejski oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewać małe porcje oleju i łyżką nakładać ciasto formując placki. Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano i wykładać na talerz.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podać np. z dżemem.
zbysiowa
WanilioweImprowizacj
zbysiowa napisał(a):