rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Racuchy drożdżowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Stary, sprawdzony przepis a racuchy drożdżowe, smażone na głębokim oleju niczym pączki. Dzieci je uwielbiają, ale i dorośli nimi nie pogardzą.

Racuchy drożdżowe

Składniki:

Racuchy drożdżowe

 

  • Dla 4-5 osób

 

 

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe
Mleko delikatnie podgrzewamy. Z 30 dkg mąki odbieramy 2 łyżki, dodajemy do mleka razem z cukrem waniliowym i drożdżami. Mieszamy i pozostawiamy na ok 15 minut w cieple do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, powoli wlewamy rozczyn drożdżowy oraz dosypujemy mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 45 minut w cieple do wyrośnięcia. W garnku grzejemy olej i na gorący wrzucamy po łyżce wyrośniętego ciasta. Smażymy na rumiany kolor i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka