Sposób przygotowania:
Śliwki, wiśnie w cieście francuskim
Śliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, wiśnie z kompotu odsączyć na sitku, wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć na papierze do pieczenia w formie.
Na cały środek ciasta rozłożyć wiśnie, dodać połówki śliwek, brzegi ciasta nałożyć na owoce zostawiając część środka nie zakrytego.
Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć na papierze do pieczenia w formie.
Na cały środek ciasta rozłożyć wiśnie, dodać połówki śliwek, brzegi ciasta nałożyć na owoce zostawiając część środka nie zakrytego.
Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.