Modelinka

Modelinka

Kucharz
[Przepisów: 7]

Racuchy z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Racuchy wg mojej babci ..ja dodałam tylko bakalie :)dzieki czemu powstało cos innego :)

Racuchy z bakaliami

Składniki:

Racuchy z bakaliami

 

  • 0,50 kg mąki przesznnej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • zapach cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny
  • 50g drożdży
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 10dag bakali
  • 10 dag rodzynek
  • waniliowy cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy z bakaliami
Mąkę przesypac do dużej miski ,dadac jajko i żółtka.W ciepłym mleku rozpuścic drożdze.Wlać do mąki mleko z drożdzami , wodę , zapach cytrynowy (lub skórkę).Wszystko razem rozrobić (ja robie to rękami , jest wygodniej i wiecej powietrza sie wbija ) rozrabiac ok 10 minut .Pod koniec dodac bakalie i rodzynki, wymieszać razem .Miske przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20- 30 min (ciasto musi podwoić swoja objetość).na patelni rozgrzać oliwę (tak ok 1 cm od dna nalac) nakładać ciasto łyżką ( najlepiej w kubku obok nalac ciepłej wody i przed nałożeniem ciasta maczać w niej łyżkę, ciasto wtedy nie przywiera do łyżki ) wykładac na ręcznik papierowy a potem na duzy talerz posypac cukrem pudrem


Smacznego :)

Tagi:

jajko jajka