BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Racuchy z jabłkiem na maślance

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje racuchy przygotowane są dzisiaj na maślance z dodatkiem jabłek startych na tarce. Racuchy bardzo smaczne, pulchne i puszyste, a przede wszystkim szybko znikają z talerza.

Racuchy z jabłkiem na maślance Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Racuchy z jabłkiem na maślance

 

  • maślanka 1 szkl,
  • jajko 2 szt,
  • cukier 3 łyżki,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie,
  • mąka około 1,5 szkl. najlepiej według uznania (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany),
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • olej do smażenia,

 

  • dodatkowo;
  • jabłka,
  • cukier puder do oprószenia racuchów,

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkiem na maślance
Maślankę przelać do wyższego naczynia, dodać jajka, cukier oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli,następnie przesiać do masy maślanej i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, nakładać porcje ciasta i smażyć racuchy. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, po czym oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Rada;

Maślankę możemy zastąpić zsiadłym mlekiem są równie smaczne.

Jabłka możemy zastąpić dowolnymi owocami.
Racuchy z jabłkiem na maślance
Maślankę wlać do wyższego naczynia, dodać jajko,cukier oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszać
Racuchy z jabłkiem na maślance
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną dodać szczyptę soli, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Racuchy z jabłkiem na maślance
Mąkę przesiać do masy maślano - jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia składników
Racuchy z jabłkiem na maślance
Do gotowej masy dodać starte jabłka ,ponownie wymieszać
Racuchy z jabłkiem na maślance
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje ciasta i smażyć racuchy
Racuchy z jabłkiem na maślance
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem