SUPERPRZEPIS

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Racuchy z karmelizowanymi truskawkami

Racuchy z truskawkami karmelizowanymi, dzieci je uwielbiają:)

Składniki:

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami

 

  • Ciasto:

 

  • serek waniliowy - 350 gram
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami
Mleko połączyć z serkiem waniliowym i jajkiem. W drugiej misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy aby odpoczęło. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół. miód wlewamy do rondelka,podgrzewamy po chwili wrzucamy truskawki. Karmelizujemy przez około 2 minuty. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu placki( 2 łyżki ciasta na jednego placka). układamy na talerzu a na wierzch kładziemy karmelizowane w miodzie truskawki. Możemy jeszcze obsypać je dodatkowo cukrem pudrem - rozpusta w 100%;)