Sposób przygotowania:
Topinambur pieczony z tymiankiem
Korzenie topinamburu dokładnie myjemy (możemy moczyć je przez ok. 30 min, a później dokładnie wyszorować ), kroimy na połówki i umieszczamy w misce.
Tymianek i rozmaryn bardzo drobno kroimy, jeśli mamy suszone zioła to rozcieramy je w dłoniach i dodajemy do topinamburu.
Dodajemy pieprz cytrynowy (lub zwykły czarny pieprz i odrobinę soku z cytryny), sól oraz olej i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy całość do naczynia, w którym będziemy piec. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 20 min.
Po upieczeniu posypujemy naszą potrawę pokrojonym szczypiorkiem i kolendrą. SMACZNEGO!
Tymianek i rozmaryn bardzo drobno kroimy, jeśli mamy suszone zioła to rozcieramy je w dłoniach i dodajemy do topinamburu.
Dodajemy pieprz cytrynowy (lub zwykły czarny pieprz i odrobinę soku z cytryny), sól oraz olej i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy całość do naczynia, w którym będziemy piec. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 20 min.
Po upieczeniu posypujemy naszą potrawę pokrojonym szczypiorkiem i kolendrą. SMACZNEGO!
lukrowanepierniczki