kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Topinambur pieczony z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczony topinambur jest smacznym i zdrowym dodatkiem do dań, można go użyć zamiast ziemniaków, ale sprawdzi się także jako danie samodzielne. Polecam to warzywo i zachęcam do jedzenia go przygotowanego w takiej postaci!

Topinambur pieczony z tymiankiem

Składniki:

Topinambur pieczony z tymiankiem

 

  • 0,5 kg korzeni topinamburu
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 0,5 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 gałązki kolendry

Sposób przygotowania:

Topinambur pieczony z tymiankiem
Korzenie topinamburu dokładnie myjemy (możemy moczyć je przez ok. 30 min, a później dokładnie wyszorować ), kroimy na połówki i umieszczamy w misce.

Tymianek i rozmaryn bardzo drobno kroimy, jeśli mamy suszone zioła to rozcieramy je w dłoniach i dodajemy do topinamburu.

Dodajemy pieprz cytrynowy (lub zwykły czarny pieprz i odrobinę soku z cytryny), sól oraz olej i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy całość do naczynia, w którym będziemy piec. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 20 min.

Po upieczeniu posypujemy naszą potrawę pokrojonym szczypiorkiem i kolendrą. SMACZNEGO!  

Tagi:

warzywa danie