Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Racuszki tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne tradycyjne racuszki

Racuszki  tradycyjne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuszki tradycyjne

 

Sposób przygotowania:

Racuszki tradycyjne
Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy sól - mieszamy, Robimy po środku wgłębienie, do którego kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką ciepłego mleka. Odstawiamy ( nie mieszając ) na 30 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe mleko, wbijamy jaja i mieszamy wszystko razem. Ponownie odstawiamy na około 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia ciasta. Olej rozgrzewamy na patelnię. Racuszki nabieramy łyżką ( polecam po każdym racuchu umoczyć łyżkę w wodzie ) i kładziemy na patelnie. Smażymy na średnim ogniu, po obu stronach do momentu zarumienienia się racuszków. Wystygnięte posypujemy cukrem pudrem
Racuszki  tradycyjne
Etap 1wyrośnięte już ciasto
Racuszki  tradycyjne
Polecam po usmarzeniu położyć racuchy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.