Sposób przygotowania:
Racuszki
1. Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Robimy w środku zagłębienie, wlewamy roztrzepane jajko, roztopione masło i nieco mleka. Ucieramy na gęste jednolite ciasto, dodajemy resztę mleka.
2.Rozgrzewamy duży płaski talerz w piekarniku, a następnie wyłączamy piekarnik i wykładamy talerz czysta ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple. Na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnie o grubym dnie i smarujemy ją 1 łyżeczką oleju.
3. Aby racuszki były ładne i okrągłe, należy nalewać ciasto na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków można ich smażyć 4 do 6 jednocześnie, trzeba jednak pozostawić wokół nich na tyle wolnego miejsca, by móc je bez trudu przewrócić. Smażyć 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złocisty kolor.
4. Szerokim nożem lub łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1 do 2 minuty, aż będą przyrumienione po obu stronach. Usmażone przełożyć na rozgrzany w piekarniku talerz i okryć ściereczką, żeby nie stygły podczas smażenia następnych.
5. Włożyć jagody do miseczki, dodać maliny i lekko je zmiażdżyć, pozostawiając niektóre w całości. Podawać racuszki na gorąco z owocami i serkiem śmietankowym.
2.Rozgrzewamy duży płaski talerz w piekarniku, a następnie wyłączamy piekarnik i wykładamy talerz czysta ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple. Na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnie o grubym dnie i smarujemy ją 1 łyżeczką oleju.
3. Aby racuszki były ładne i okrągłe, należy nalewać ciasto na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków można ich smażyć 4 do 6 jednocześnie, trzeba jednak pozostawić wokół nich na tyle wolnego miejsca, by móc je bez trudu przewrócić. Smażyć 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złocisty kolor.
4. Szerokim nożem lub łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1 do 2 minuty, aż będą przyrumienione po obu stronach. Usmażone przełożyć na rozgrzany w piekarniku talerz i okryć ściereczką, żeby nie stygły podczas smażenia następnych.
5. Włożyć jagody do miseczki, dodać maliny i lekko je zmiażdżyć, pozostawiając niektóre w całości. Podawać racuszki na gorąco z owocami i serkiem śmietankowym.