kasia102

kasia102

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Racuszki drożdzowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Racuszki można podawać z cukrem pudrem lub konfiturami.

Racuszki drożdzowe

Składniki:

Racuszki drożdzowe

 

  • cukru 1\4 l mleka 25 dag mąki 2 jaja 5 dag tłuszczu olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdzowe
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1\2 szklanką mleka.Wyrabiać łyżką na gładką masę,pod koniec dodać utarte z cukrem jajka resztę mleka,stopiony tłuszcz.Wyrobić dobrze łyżką,aż ukażą się pęcherzyki.Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.Pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i kłaść na na rozgrzany tłuszcz.Smażyć na złoty kolor...