Sposób przygotowania:
Zupa nic z pianką
Żółtka oddzielić od białek.4 szklanki,mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gaz,zagotowujemy na małym ogniu. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na pianę,gdy jest sztywna dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Miskę z białkami wstawiamy do lodówki. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń. Miksujemy.
Gdy mleko się zagotuje,odstawiamy z palnika, wlewamy masę żółtkową,stawiamy ponownie na gaz i gotujemy przez kilka minut,mieszamy najlepiej trzepaczką.
Gdy masa jest gotowa wykładamy na nią,pianę z białek. Przykrywamy.
Miskę z białkami wstawiamy do lodówki. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń. Miksujemy.
Gdy mleko się zagotuje,odstawiamy z palnika, wlewamy masę żółtkową,stawiamy ponownie na gaz i gotujemy przez kilka minut,mieszamy najlepiej trzepaczką.
Gdy masa jest gotowa wykładamy na nią,pianę z białek. Przykrywamy.


