Sposób przygotowania:
Zupa nic z pianką
Żółtka oddzielamy od białek. 4 szklanki mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na małym ogniu. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno, wsypujemy oba cukry. Miksujemy przez krótką chwilę. Miskę z białkami wstawiamy do lodówki.
Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń. Miksujemy.
Gdy mleko się zagotuje, odstawiamy z palnika i wlewamy masę żółtkową, garnek stawiamy ponownie na gaz i gotujemy przez kilka minut. Mieszamy. Na zupę przekładamy pianę z białek. Przykrywamy.
Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń. Miksujemy.
Gdy mleko się zagotuje, odstawiamy z palnika i wlewamy masę żółtkową, garnek stawiamy ponownie na gaz i gotujemy przez kilka minut. Mieszamy. Na zupę przekładamy pianę z białek. Przykrywamy.