Sposób przygotowania:
Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowymETAP 1:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiewamy przez sito, wbijamy jajko, dodajemy mleko, szczyptę soli, cukier wanilinowy. Ciasto miksujemy i odstawiamy na 15 minut. Ciasto powinno być dość gęste.
ETAP 2:
Przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na grubsze plasterki.
ETAP 3:
Jabłka posypujemy cynamonem. Jeżeli są mało słodkie, możemy oprószyć je także odrobiną cukru.
ETAP 4:
Plasterki jabłek dokładnie moczymy w cieście...
ETAP 5:
i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
ETAP 6:
Po ok. 3 minutach, gdy placki będą rumiane z jednej strony, przekładamy je na drugą stronę i smażymy, aż się całe zarumienią i usmażą.
Usmażone placki odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem.