Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1118]

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wczesną jesienią szczególnie chętnie sięgam po jabłka - są wtedy takie smaczne. Można je wykorzystać na różne sposoby, np. do szybkich placków w cieście naleśnikowym. Ja zazwyczaj przygotowuję takie ciasto z mąki orkiszowej.

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym

Składniki:

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym

Na 10 placków (2 porcje):

  • 2 jabłka - najlepiej kwaśne
  • cynamon
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym

ETAP 1:

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym
Przygotowujemy ciasto na placki. Odstawiamy je na 15 minut.

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiewamy przez sito, wbijamy jajko, dodajemy mleko, szczyptę soli, cukier wanilinowy. Ciasto miksujemy i odstawiamy na 15 minut. Ciasto powinno być dość gęste.

ETAP 2:

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w plasterki.

Przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na grubsze plasterki.

ETAP 3:

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym
Jabłka posypujemy cynamonem - ilość według uznania

Jabłka posypujemy cynamonem. Jeżeli są mało słodkie, możemy oprószyć je także odrobiną cukru.

ETAP 4:

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym
Plastry jabłek moczymy w cieście

Plasterki jabłek dokładnie moczymy w cieście...

ETAP 5:

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym
Placki smażymy na rozgrzanym oleju.

i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.

ETAP 6:

Placki jabłkowe w orkiszowym cieście naleśniowym
Gdy placki będą rumiane z jednej strony, przewracamy je na drugą stronę.

Po ok. 3 minutach, gdy placki będą rumiane z jednej strony, przekładamy je na drugą stronę i smażymy, aż się całe zarumienią i usmażą.
Usmażone placki odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem.