msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Racuszki truskawkowo-bananowe.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Dla naszych małych milusińskich i tych troszkę większych łasuchów.

Racuszki truskawkowo-bananowe.

Składniki:

Racuszki truskawkowo-bananowe.

 

 

  • 25 dag truskawek
  • 1 średni banan
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1,2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru+ kilka łyżek
  • 1 jajko
  • 15 dag gęstego serka naturalnego
  • sos toffi (lub inny ulubiony)
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki truskawkowo-bananowe.
Banana pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.Truskawki pokroić w półplasterki (kilka odłożyć do dekoracji).
3/4 szklanki jogurtu roztrzepać z jajkiem,serkiem.Dodać szczyptę soli,cukier,sodę i wmieszać mąkę.Wsypać owoce, dokładnie wymieszać, by oblepiły się ciastem.Natychmiast smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki.Duże mogą się rozpadać przy przewracaniu na drugą stronę.Najlepiej jest odwracać szeroką łopatką.
Na talerzyki wycisnąć esy-floresy z sosu toffi, nałożyć osączone z tłuszczu (na ręczniku papierowym) racuszki, udekorować truskawkami, polać jogurtem naturalnym i jeszcze raz delikatnie polać sosem toffi.
Placuszki są delikatne i pulchne.Ładnie pachną i są smaczne.Polecam!