olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Racuszki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Racuszki to idealny pomysł na zimowe wieczory zwłaszcza jeżeli są to racuszki z pysznym owocowym dżemem.

Racuszki z dżemem

Składniki:

Racuszki z dżemem

 

  • 200 ml kefiru
  • 3 jajka
  • 300 gram mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • 1 słoik dżemu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuszki z dżemem

ETAP 1:

Racuszki z dżemem
Jajka ucieram za pomocą miksera z cukrem.

Jajka ucieram z cukrem, po czym dodaję sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy oraz kefirem. Na koniec dodaję mąkę i całość dokładnie mieszam.

ETAP 2:

Racuszki z dżemem
Racuszki smażę na patelni na rozgrzanym oleju.

Racuszki smażę na rozgrzanym na patelni oleju, do momentu kiedy będą rumiane, a następnie posypuję je cukrem pudrem.

ETAP 3:

Następnie nakładam na każdego z racuszków 1 łyżeczkę dżemu.