zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Domowe racuszki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, smaczne i tanie racuszki z dżemem.

Domowe racuszki z dżemem

Składniki:

Domowe racuszki z dżemem

 

  • 1,5 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 2 dkg drożdży
  • 1 op cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • mąka (około 1,5-2 szkl)
  • olej do smażenia
  • 1 słoiczek dżemu o ulubionym smaku

Sposób przygotowania:

Domowe racuszki z dżemem
Mleko wlewamy do miski. Wbijamy jajko, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę (tyle ile "zabierze" ciasto, powinno być gęste). Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy smarujemy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka